Batoniki granola, to strzał w dziesiątkę . Pożywne łakocie, które możesz zapakować do szczelnego pudełeczka i zajadać kiedy przyjdzie ochota na chrupanie .
Przepis na 12 porcji, 1 porcja ok 170 kcal, ładunek glikemiczny średni
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka posiekanych suszonych owoców
1/2 szklanki musu jabłkowego lub brzoskwiniowego
2 mocno dojrzałe banany
3 łyżki amarantusa ekspandowanego
3 łyżki nasion lnu
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
3 łyżki melasy lub syropu klonowego
Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać w misce. Melasę lub syrop klonowy zmiksuj z bananem, musem owocowym i olejem. Mokre składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać. Jeżeli masa nie jest plastyczna, dodać trochę wody. Masę przełożyć do wyścielonej do pieczenia formy, wyrównać i starannie docisnąć. Piec w temp. 180 st ok 20 min. Wyjąć, wystudzić i pokroić w batoniki.
Smacznego!