Domowe bułeczki na sodzie – proziaki , lekko słodkawe, chrupiące z zewnątrz, w środku puszyste . Są prostą i szybką w przygotowaniu alternatywą dla chleba. Najlepiej smakują z osełką ze sprasowanym czosnkiem i solą. Wersja na słodko z konfiturą też pyszn
Domowe bułeczki na sodzie – proziaki , lekko słodkawe, chrupiące z zewnątrz, w środku puszyste . Są prostą i szybką w przygotowaniu alternatywą dla chleba. Najlepiej smakują z osełką ze sprasowanym czosnkiem i solą. Wersja na słodko z konfiturą też pysznie się łączy.
Przepis na ok. 16 bułeczek, 1 bułeczka, to ok 120 kcal, ładunek glikemiczny niski
Składniki:
2 łyżki wody mineralnej gazowanej
250 ml kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki (w wersji dla osób na diecie bezmlecznej można użyć np. skwaszonego mleka roślinnego)
1 jajko wiejskie
2 szczypty soli himalajskiej
1 łyżeczka cukru ksylitol lub erytrol
2 łyżeczki sody
ok 1/2 kg mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
Przygotowanie:
Białko oddziel od żółtka. Białko ubij ze szczyptą soli, a na koniec dodaj roztrzepane żółtko. Do większej miski wlej kefir, wodę mineralna gazowaną i dodaj do niego sodę, sól, cukier . Całość wymieszaj łyżką lub blenderem z funkcja trzepaczki. Następnie dodaj roztrzepane jajko i powoli wsypuj mąkę. Wyrabiaj ciasto łyżką podsypując mąką. Wszystkie składniki zagnieć ze sobą, tak aby powstało elastyczne ciasto. Odrywaj kawałki ciasta i formuj dowolnej wielkości bułeczki o grubości ok 2 cm ( u mnie wyszło ok 16 szt. małych bułeczek), opruszając je delikatnie mąką.
Następnie odłóż bułeczki na 15 minut (koniecznie w ciepłe miejsce bez przeciągów).
Proziaki można smażyć na patelni bez tłuszczu (na średnim ogniu z dwóch stron) lub piec w piekarniku.
Smacznego!
Czy wiesz, że... mąka z pszenicy orkiszowej jest łatwo przyswajalnym i lekkostrawnym produktem. To bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza, magnezu, fosforu i wapnia oraz szerokiej gamy witamin – A, E, D, B1, B2 i B6. Zawarty w niej kwas krzemowy świetnie poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
W kuchni spisuje się wspaniale jako baza do wypieków, panierka do mięs lub zagęszczacz zup lub sosów. Może być ona również wykorzystywana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku ciast, ciastek, naleśników, klusek, placuszków.