Burgery z ciecierzycy i kaszy bulgur - ta bezmięsna opcja może zaskoczyć wielu z Was. Smaczne, pożywne ,a także zdrowe burgery W zależności od tego gdzie się znajduję i co robię, to burgery zajadam solo , ze stosem sałatki, z bułka razową i sosem barbe
Przepis na ok 10 sztuk, 1 sztuka to ok 143 kcal, ładunek glikemiczny niski
Składniki:
200 g ciecierzycy
2 cebule średnie
1 wiejskie jajko
2 ząbki czosnku
100 g kaszy bulgur razowej (średnioziarnistej)
4 łyżki oleju rzepakowego lub z ryżu
2-3 łyżki mąki durum, kukurydzianej lub ciecierzycowej
opcjonalnie : 1/2 papryczki chili
Przyprawy: sól o obniżonej zawartości sodu, czarny lub kolorowy pieprz, ulubione zioła
Przygotowanie:
Ciecierzycę dokładnie opłucz i namocz przez noc w zimnej wodzie. Jak napęcznieje, ugotuj i odcedź. W tym czasie kaszę bulgur zalej lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody). Następnie gotuj bez przykrycia ok. 7 min. Po tym czasie zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw do spęcznienia.
Do melaksera wraz z ciecierzycą włóż obraną i pokrojoną w duże kawałki cebule, czosnek, papryczkę, olej i rozdrób na niezbyt jednorodną masę.
Masę przełóż do miski oraz dodaj zioła,kaszę bulgur, roztrzepane jajko i mąkę. Wymieszaj i uformuj burgery. Smaż na patelni ceramicznej lub teflonowej bez tłuszczu.
Smacznego!
Czy wiesz, że...
Kasza bulgur jest bogata w substancje, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego (potas, wapń, magnez i sód), odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (jest bogata w witaminy z grupy B i magnez) oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, ważnego dla kobiet w ciąży.
Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak