Ciastka amoniaczki, to zdrowe i chrupiące łakocie, które dodają energii i przywołują smak dzieciństwa
Przepis na ok.45 ciasteczek, 1 ciastko, to 83 kcal,
Składniki:
1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego (u mnie ryżowe bez dodatku cukru)
1 płaska łyżeczka amoniaku spożywczego
1/2 szklanki cukru ksylitol lub erytrol
2 łyżki miodu naturalnego
500 g mąki orkiszowej (50/50 jasna i razowa)
3-4 cm laski wanilii
100 ml oleju ryżowego
2 jajka wiejskie
1/2 szklanki nasion słonecznika
1 szczypta soli himalajskiej
Do obtoczenia ciastek ok. 2 łyżki mąki orkiszowej
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka (nie gorącego), dodaj amoniak i zamieszaj. Do wysokiego naczynia daj cukier , laskę wanilii, żółtka, sól,olej i blenduj dolewając powoli ciepłe mleko z amoniakiem. Mąkę odważ w misce i wlej do niej zblendowane składniki. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę (dobre schłodzenie ciasta powoduje , że nie czuć woni amoniaku, a ciasto nabiera odpowiedniej konsystencji). Słonecznik delikatnie upraż na patelni bez tłuszczu. Schłodzone ciasto formuj w dowolnie odpowiadające ciastka o grubości ok. 1 cm , podsypując je mąką. (mój najprostszy sposób, to odrywanie niewielkiej ilości ciasta np. łyżką , podsypanie mąką i uformowanie ciastka). Ciastka posmaruj białkiem i posyp słonecznikiem (delikatnie słonecznik docisnąć do ciasta).
Na blachę wyłóż półpergamin , pędzelkiem rozprowadź odrobine oleju ryżowego i układaj ciastka w ogległości ok 2-3 cm od siebie. Piecz w tem. 180 stopnii ok. 15 minut.
Smacznego!