Jajka w pomidorach , czyli tzw. szakszuka (shakshouka), to danie bardzo sycące i pożywne. Polecam na śniadanie, a nawet danie obiadowe, wtedy gdy np. nie mamy ochoty i czasu na długie gotowanie.
Przepis na dwie porcje dla dwóch osób, 1 porcja, to ok. 281 kcal, ładunek glikemiczny niski.
Składniki:
4 wiejskie jajka
300 ml przecieru pomidorowego (bez cukru i konserwantów – polecam z własnej spiżarni lub ze sklepu ze zdrową żywnością)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżka oleju ryżowego
1/3 łyżeczki ksylitolu lub erytrolu
2 plastry suszonego pomidora
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
świeżo zmielony pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu do smaku
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobna kostkę i przesmaż na olejem, na małym ogniu z olejem ok 2 minuty. Dolej sos pomidorowy , ocet jabłkowy, oraz dodaj bazylię, ksylitol lub erytrol, a także pomidory suszone (wcześniej rozdrobnione na małe kawałki).Smaż bez przykrycia, tak aby wyparował nadmiar wody (ok 10 minut). Po tym czasie dodaj czosnek drobno pokrojony i zrób w sosie cztery dziurki na jajka. Wbij jajka , przykryj pokrywą i smaż na małym ogniu aż zetnie się białko. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
Podawaj z chrupkim pieczywem razowym
Smacznego!