Jajka w pomidorach – shakshouka ok. 281 kcal

Jajka w pomidorach – shakshouka ok. 281 kcal

Jajka w pomidorach , czyli tzw. szakszuka (shakshouka), to danie bardzo sycące i pożywne. Polecam na śniadanie, a nawet danie obiadowe, wtedy gdy np. nie mamy ochoty i czasu na długie gotowanie.

Przepis na dwie porcje dla dwóch osób, 1 porcja, to ok. 281 kcal, ładunek glikemiczny niski.

Składniki:

4 wiejskie jajka

300 ml przecieru pomidorowego (bez cukru i konserwantów – polecam z własnej spiżarni lub ze sklepu ze zdrową żywnością)

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżka oleju ryżowego

1/3 łyżeczki ksylitolu lub erytrolu

2 plastry suszonego pomidora

1 średnia cebula

1/2 łyżeczki octu jabłkowego

świeżo zmielony pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu do smaku

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobna kostkę i przesmaż na olejem, na małym ogniu z olejem ok 2 minuty. Dolej sos pomidorowy , ocet jabłkowy, oraz dodaj bazylię, ksylitol lub erytrol, a także pomidory suszone (wcześniej rozdrobnione na małe kawałki).Smaż bez przykrycia, tak aby wyparował nadmiar wody (ok 10  minut). Po  tym czasie dodaj czosnek drobno pokrojony i zrób w sosie cztery dziurki na jajka. Wbij jajka , przykryj pokrywą i smaż na małym ogniu aż zetnie się białko. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.

Podawaj z chrupkim pieczywem razowym :-)

Smacznego!

Skontaktuj się z nami

Imię i nazwisko
Adres email
Numer telefonu
Wiadomość
Jolanta
Jolanta
Specjalista z zakresu żywienia , dietetyki i fitoterapii.
Piotr
Piotr
Trener personalny, specjalista z zakresu rehabilitacjii i fizjoterapii oraz coachingu.