Porcja cennego, pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka w kalmarach , świetnie uzupełni jego dzienne zapotrzebowanie. Jeżeli lubisz kuchnię śródziemnomorską, to z pewnością te owoce morza przypadną ci do gustu.
1 Porcja
Węglowodany [g] 86
Tłuszcze [g 35
Białko [g] 56
Kalorie 863
Składniki:
Kalmary baby surowe 250 g
Marchew 100 g
Pietruszka korzeń 100 g
Ziemniaki 200 g (2 szt)
Karczoch surowy 100 g
Olej ryżowy 15 ml
Sól himalajska, pieprz czarny, peperoncino, tymianek, 1/3 cytryny
Wykonanie:
Warzywa tj. Marchew, pietruszka, ziemniaki - obierz i pokrój w słupki. Olej -1 i 1/2 łyżki wymieszaj z tymiankiem, solą, pieprzem, a następnie z wszystkimi warzywami.
Warzywa piecz w piekarniku ok. 30 min w temp. ok. 200 st. (termoobieg)
Kalmary baby umyj i obierz (oczyszczając środek wraz z kolcem i odetnij głowę delikatnie). Delikatnie posmaruj małą ilością oleju ,oprósz solą i peperoncino, a następnie grilluj ok. 5-7 min. (krótkie grillowanie powoduje, że kalmary są miękkie i delikatne).
Owoce morza skrop sokiem z cytryny i podawaj z pieczonymi warzywami,
Czy wiesz, że...
Kalmary oprócz tego, że są bardzo smaczne posiadają bogate źródło składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i witamin z grupy B. Do minerałów obecnych w owocach morza należą: wapń (ważny składnik kości), cynk (usprawnia proces gojenia się ran), magnez (niezbędny dla prawidłowej pracy układu nerwowego), żelazo (chroni przed anemią), fluor (wzmacnia kości i zęby), selen (zapobiega nowotworom) i jod (jego brak powoduje zaburzenia w obrębie tarczycy). Ich delikatne mięso posiada również cenne, pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko.