Grillowane kalmary z pieczonymi  warzywami 836 kcal

Grillowane kalmary z pieczonymi warzywami 836 kcal

Porcja cennego, pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka w kalmarach , świetnie uzupełni jego dzienne zapotrzebowanie. Jeżeli lubisz kuchnię śródziemnomorską, to z pewnością te owoce morza przypadną ci do gustu.

1 Porcja

Węglowodany [g] 86

Tłuszcze [g 35

Białko [g] 56

Kalorie 863

Składniki:

Kalmary baby surowe 250 g

Marchew 100 g

Pietruszka korzeń 100 g

Ziemniaki 200 g (2 szt)

Karczoch surowy 100 g

Olej ryżowy 15 ml

Sól himalajska, pieprz czarny, peperoncino, tymianek, 1/3 cytryny

Wykonanie:

Warzywa tj. Marchew, pietruszka, ziemniaki - obierz i pokrój w słupki.  Olej -1 i 1/2 łyżki wymieszaj z tymiankiem, solą, pieprzem, a następnie z wszystkimi  warzywami. 

Warzywa piecz w piekarniku ok. 30 min w temp. ok. 200 st. (termoobieg)

Kalmary baby umyj i obierz (oczyszczając środek wraz z kolcem i odetnij głowę delikatnie). Delikatnie posmaruj małą ilością oleju ,oprósz solą i peperoncino, a następnie grilluj ok. 5-7 min. (krótkie grillowanie powoduje, że kalmary są miękkie i delikatne).

Owoce morza skrop sokiem z cytryny i podawaj z pieczonymi warzywami, 

 

Czy wiesz, że...

Kalmary oprócz tego, że są bardzo smaczne posiadają bogate źródło składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i witamin z grupy B. Do minerałów obecnych w owocach morza należą: wapń (ważny składnik kości), cynk (usprawnia proces gojenia się ran), magnez (niezbędny dla prawidłowej pracy układu nerwowego), żelazo (chroni przed anemią), fluor (wzmacnia kości i zęby), selen (zapobiega nowotworom) i jod (jego brak powoduje zaburzenia w obrębie tarczycy).  Ich delikatne mięso posiada  również cenne, pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. 

Skontaktuj się z nami

Imię i nazwisko
Adres email
Numer telefonu
Wiadomość
Jolanta
Jolanta
Specjalista z zakresu żywienia , dietetyki i fitoterapii.
Piotr
Piotr
Trener personalny, specjalista z zakresu rehabilitacjii i fizjoterapii oraz coachingu.