Krewetki curry na białym winie z ryżem, to wbrew pozorom szybkie danie , które po treningu dostarczy dobrych węglowodanów prostych, ważnych dla odbudowy glikogenu w mięśniach oraz dobrej jakości wysokoprzyswajalnego białka w postaci krewetek.
1 porcja to:
Węglowodany [g] 118
Tłuszcze [g]48
Białko [g] 37
Kalorie ok. 1090
Składniki:
krewetki tygrysie świeże lub mrożone 8 szt.
pomidor suszony 2-3 szt
cebula ½ szt
2 łyżki mrozonego groszku zielonego
wino białe półwytrawne) 50 ml
ryż basmati biały 120 g
olej ryżowy 4 łyzki
masło extra ½ łyżeczki
czosnek 2 ząbki
przecier pomidorowy BIO bez cukru 2 łyżki
Przyprawy i zioła: sól kłodawska lub himalajska, cukier trzcinowy ok 1/3 łyżeczki, pieprz kajeński, natka pietruszki, koperek, sok z cytryny - kilka kropel.
Wykonanie:
Ryż opłucz dokładnie i ugotuj w proporcji 1:2. Krewetki (ok 8 szt tygrysich) , mrożone zalej wrzątkiem, obierz z łupin , wyciągnij przewód pokarmowy .
Pomidory suszone (2-3 szt.), cebulę (1/2 szt.) pokrój w drobną kostkę i podsmaż krótko na oleju (4 łyżki). Dodaj mrożony groszek a po ok. 1 minucie dodaj krewetki i podsmaż ok 1 minutę mieszając, dodaj pokrojony czosnek (2 ząbki), curry, 1/2 łyżeczki masła, 2 łyżki pasty pomidorowej i dolej 50 ml białego wina. Całość doprowadź do wrzenia, . Dodaj ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny, posyp natką z pietruszki lub koperkiem. Dopraw do smaku cukrem trzcinowym, solą i pieprzem kajeńskim, Propozycja podania z cytryną i kiełkami ze słonecznika.