Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem , serem feta i indykiem, to pożywne danie z pakietem łatwo przyswajalnej energii.
Przepis na ok 15 naleśników, 1 naleśnik, to ok. 151 kcal, ładunek glikemiczny niski
Składniki :
300 ml mleka roślinnego ryżowego bez dodatku cukru (napój ryżowy jest naturalnie lekko słodkawy ze względu na proces fermentacji ryżu)
200 ml wody mineralnej niegazowanej
2 szczypty sody oczyszczonej
2 wiejskie jajka
2 szczypty soli o niskiej zawartości sodu
2 szklanki mąki orkiszowej (1 szklanka mąki jasnej i 1 szklanka mąki razowej )
1 łyżka oleju ryżowego - do smażenia
Składniki na farsz:
450 g szpinaku świeżego lub mrożonego liście
400 g fileta z indyka wcześniej ugotowanego na parze
3 łyżki oleju ryżowego
100 g sera feta na podpuszczce mikrobiologicznej ( tłuszcz 10 %)
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
2 ząbki czosnku
sól o obniżonej zawartości sodu
pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe - Przygotuj wysoką miskę i blender z końcówką trzepaczki.
1. Składniki (woda, mleko, jajka, soda, sól) , zblenduj dokladnie,
2. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj blenderem
3. Rozgrzej dobrze patelnię na naleśniki, a następnie pędzelkiem nanieś niewielką ilość oleju ryżowej i smaż naleśniki z dwóch stron na średnim ogniu .
Farsz:
Szpinak jeżeli mrożony (liście) podduś pod przykryciem na małym ogniu, a następnie pozwól, aby woda całkowicie wyparowała . Jeżeli świeże liście , to podduś taki czas, aby wyparowała woda. Do szpinaku wkrój drobno pokrojonego fileta z indyka (wczesniej ugotowanego na parze), rozkrusz w palcach ser feta, dodaj sprasowany czosnek i zesmaż na małym ogniu ok 3 minuty (bez oleju). Po wyłączeniu ognia dodaj olej, sól, sok z cytryny, pieprz czarny i dokładnie wymieszaj.
Naleśniki nadziewaj farszem.
Smacznego!
Czy wiesz, że....
Orkisz zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki temu jęczmień dwurzędowy korzystnie wpływa na układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP. Dojrzały orkisz to także źródło kwasu krzemowego. Wpływa na skórę, paznokcie i włosy, poprawia koncentrację i aktywność mózgu. Gluten zawarty w orkiszu jest dobrze tolerowany, także przez bezglutenowców.
Orkisz jest starą odmianą pszenicy. Znany już przed 5000 lat, był uprawiany w południowej części Azji. W starożytnych czasach uznawany był za źródło siły, a Św. Hildegarda z Bingen (XI-wieczna mniszka) zalecała spożywanie orkiszu w każdym posiłku. Z zbiegiem lat orkisz został wyparty przez masową produkcję pszenicy zwyczajnej, która ma większe plony i jest łatwiejsza w przemiale. Dzięki temu orkisz nie został zmodyfikowany i zachował swoje pierwotne cechy.