Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów  ok. 47 kcal

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów ok. 47 kcal

Przedstawiam moją wersję szybkiej pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Dodana do kanapek czy dań głównych, zapewni im niepowtarzalny smak.

Jeżeli nie jedliście jeszcze hummusa i zastanawiacie się jak go zrobić, to czas, aby przestać się zastanawiać i przejść do działania :-)
 Przekładam pastę do słoiczków, następnie zalewam oliwą, zakręcam i odstawiam do lodówki. Tak przechowywana zachowuje dłużej trwałość bez konieczności konserwowania.

Przepis na ok 40 porcji, 1 porcja to 15 g (1 łyżeczka), 1 porcja to 47 kcal, ładunek glikemiczny niski

Składniki:

1 szklanka suchej ciecierzycy (180 g) lub 2,5 szklanki ciecierzycy z puszki, wtedy pomijam etap gotowania, patrz przepis poniżej
80 g suszonych pomidorów bez oleju
6 łyżek oliwy tłoczonej na zimno (rodzaj oliwy wg upodobań. U mnie najczęściej lniany, rzepakowy lub oliwa z oliwek )
woda mineralna niegazowana (wg potrzeb do uzyskania odpowiadającej konsystencji
1 łyżeczka sody do namoczenia ciecierzycy
Ulubione przyprawy i suszone zioła, np.: sól himalajska, kumin, czarny pieprz, pieprz cayenne , bazylia , natka pietruszki, tymianek
ok 6 łyżek oleju do zalania pasty w słoiczkach

Przygotowanie:

Ciecierzyca sucha (gotowana od podstaw):
Ciecierzycę opłucz dokładnie w wodzie (kilkakrotnie, na sicie) i namocz jak fasolę tj. w naczyniu z dużą ilością wody i 1 łyżeczką sody przez kilkanaście godzin np. przez noc. Wody przynajmniej 2-3 razy więcej, bo ziarna będą dość mocno pęcznieć.
Po kilkunastu godzinach moczenia dokładnie ją opłucz, po czym przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj szczyptę sody i gotuj do miękkości. Ciecierzycę należy gotować na średnim ogniu tak długo, aż ziarna będą zupełnie miękkie .

Jeżeli użyjesz ciecierzycy z puszki, to pomijasz gotowanie, a zawartość przelej przez sito, odsącz i dokładnie opłucz.
Następnie ciecierzycę i pomidory trzeba rozdrobnić i zrobić z nich pastę –blenderem lub zmielić przez maszynkę.
Do zmielonej ciecierzycy i pomidorów, dodawaj oliwę, a następnie wodę do odpowiadającej Tobie konsystencji . Na koniec dodaj ulubione przyprawy i zioła. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj i przekładaj do słoiczków. Pastę najlepiej zalać oliwą i przechowywać w lodówce.
Smacznego!

Czy wiesz, że ...hummus jest bogaty w białko, dzięki któremu przez dłuższy czas nie czujemy głodu, a poziom cukru we krwi utrzymuje się na stałym poziomie. Ponadto po zjedzeniu porcji hummusu z warzywami nie będziemy mieć ochoty na inne, często niezbyt zdrowe przekąski.

Skontaktuj się z nami

Imię i nazwisko
Adres email
Numer telefonu
Wiadomość
Jolanta
Jolanta
Specjalista z zakresu żywienia , dietetyki i fitoterapii.
Piotr
Piotr
Trener personalny, specjalista z zakresu rehabilitacjii i fizjoterapii oraz coachingu.