Pieczone frytki  z warzyw  135 kcal

Pieczone frytki z warzyw 135 kcal

Pieczone frytki z selera, pietruszki, marchewki i buraka, to zdrowsza alternatywa dla Tych, którzy bez frytek obejść się nie mogą :)

Zdrowe odżywianie, to również zdrowe podejście do diety. Niekiedy mamy ochotę na frytki i nic, nas nie jest w stanie powstrzymać :)  Alternatywą do tych smażonych na glębokim tłuszczu mogą okazać się, te pieczone w piekarniku z ziołami i olejem ryżowym.

Przepis na 3 porcje, 1 porcja to 135 kcal, ładunek glikemiczny niski

Składniki:

1 średni burak czerwony

1 duża pietruszka (korzeń) lub 2 małe

1/2 średnego selera (korzeń)

2  średnie marchewki

3 łyżki oleju ryżowego

Zioła prowansalskie, tymianek

sól o obniżonej zawartości sodu (3-4 szczypty)

świeżo zmielony czasny pieprz

Przygotowanie: 

Warzywa obierz i pokrój w słupki. Ziola , sól, pieprz zmieszaj z olejem ryżowym. Blache wyłóż półpergaminem i układaj na niej warzywa w niewielkich odstępach. Piecz warzywa w temperaturze 200 stopnii ok 40 minut (termoobieg)

 

Czy wiesz, że .... olej ryżowy oprócz licznych wlaściwości zdrowotnych  ma również wysoką temperaturę dymienia (250 st. C – rafinowany, 215 st. C – nierafinowany) i korzystne proporcje nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nadaje się do smażenia w bardzo wysokich temperaturach . Dodatkowo, olej ryżowy wyróżnia się niższą lepkością, która powoduje, że wsiąka w potrawę w niewielkim stopniu (ok.15-20% jest absorbowane przez smażony produkt).

Wpływ na wzrost masy mięśniowej - wstępne badania wykazały, że przyjmowanie gamma-oryzanolu podczas treningu oporowego sprzyja uwalnianiu endorfin i rozbudowie masy mięśniowej. Sugeruje to możliwość zastosowania gamma-oryzanolu w suplementach dla sportowców.
 

Skontaktuj się z nami

Imię i nazwisko
Adres email
Numer telefonu
Wiadomość
Jolanta
Jolanta
Specjalista z zakresu żywienia , dietetyki i fitoterapii.
Piotr
Piotr
Trener personalny, specjalista z zakresu rehabilitacjii i fizjoterapii oraz coachingu.