Pieczone frytki z selera, pietruszki, marchewki i buraka, to zdrowsza alternatywa dla Tych, którzy bez frytek obejść się nie mogą :)
Zdrowe odżywianie, to również zdrowe podejście do diety. Niekiedy mamy ochotę na frytki i nic, nas nie jest w stanie powstrzymać :) Alternatywą do tych smażonych na glębokim tłuszczu mogą okazać się, te pieczone w piekarniku z ziołami i olejem ryżowym.
Przepis na 3 porcje, 1 porcja to 135 kcal, ładunek glikemiczny niski
Składniki:
1 średni burak czerwony
1 duża pietruszka (korzeń) lub 2 małe
1/2 średnego selera (korzeń)
2 średnie marchewki
3 łyżki oleju ryżowego
Zioła prowansalskie, tymianek
sól o obniżonej zawartości sodu (3-4 szczypty)
świeżo zmielony czasny pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój w słupki. Ziola , sól, pieprz zmieszaj z olejem ryżowym. Blache wyłóż półpergaminem i układaj na niej warzywa w niewielkich odstępach. Piecz warzywa w temperaturze 200 stopnii ok 40 minut (termoobieg)
Czy wiesz, że .... olej ryżowy oprócz licznych wlaściwości zdrowotnych ma również wysoką temperaturę dymienia (250 st. C – rafinowany, 215 st. C – nierafinowany) i korzystne proporcje nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nadaje się do smażenia w bardzo wysokich temperaturach . Dodatkowo, olej ryżowy wyróżnia się niższą lepkością, która powoduje, że wsiąka w potrawę w niewielkim stopniu (ok.15-20% jest absorbowane przez smażony produkt).
Wpływ na wzrost masy mięśniowej - wstępne badania wykazały, że przyjmowanie gamma-oryzanolu podczas treningu oporowego sprzyja uwalnianiu endorfin i rozbudowie masy mięśniowej. Sugeruje to możliwość zastosowania gamma-oryzanolu w suplementach dla sportowców.