Pożywne połączenie płatków owsianych z jogurtem naturalnym i borówkami, to idealna propozycja na śniadanie czy deser.
1 porcja
Węglowodany 50 g
Tłuszcze 3,6 g
Białko 8,1 g
Kalorie 253
Ładunek glikemiczny 28
Składniki:
3 łyżki jogurtu naturalnego 2%
1 szklanka borówek
1 łyżeczka cukru brzozowego ksylitol
3 łyżki płatków owsianych
Wykonanie:
Płatki owsiane ugotuj na wodzie, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
Borówki umyj, przełóż do naczynia i delikatnie wymieszaj z jogurtem i cukrem.
W szklanym pucharku układaj warstwami płatki i jogurt z owocami. Wstaw deser do lodówki i podawaj zimny.
Czy wiesz, że..
Udowodniono, że udział płatków owsianych w codziennej diecie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość.