Rogaliki z owocami i z dodatkiem odżywki białkowej, to zbilansowane "co nieco" do kawy lub po treningu, gdzie należy uzupełnić węglowodany proste, które szybko pomogą odbudować zapasy glikogenu mięśniowego.
Z jednej porcji wychodzi 32 rogaliki, 1 rogalik, to:
Węglowodany [g] 14,2
Tłuszcze [g] 6,7
Białko [g] 5,6
Kalorie 141
Składniki:
400 g mąki jasnej (u mnie orkiszowa)
100 g mąki razowej (u mnie orkiszowa)
100 g odżywki białkowej ( u mnie izolat białka serwatkowego bez dodatków 97%)
½ szkl. Mleka (u mnie roślinne owsiane)
200 g tłuszczu (do wyboru olej ryżowy, kokosowy, masło ghee, masło 82% tłuszczu)
4 łyżki miodu naturalnego
2-3 łyżki cukru trzcinowego ( do posypania owoców i rogalików - można użyć stewi)
Drożdze 50 g (1/2 kostki)
1 szczypta soli
Na nadzienie dowolnie - Owoce świeże lub mrożone.
Do podsypania ok 2 łyżki mąki,
Do posmarowania rogalików ok 50 ml mleka
Wykonanie:
1.Mąkę przesiej przez sitko, dodaj szczyptę soli oraz odżywkę białkową.
2.Tłuszcz jeżeli jest o twardej konsystencji pokrój w mniejsze kawałki i rozpuść – powinien być ciepły, ale nie gorący.
3.Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące, dodaj cukier i miód , pokruszone w palcach drożdze, 2 łyżki mąki - z tej przesianej. Całość dokładnie wymieszaj (ja to robię ręcznym blenderem – jest szybciej) , przykryj talerzykiem i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrośnie zaczyn (u mnie ok 15 min.)
4. Do mąki dolej tłuszcz (ciepły), zaczyn z drożdży, mleka, cukru i mąki – całość wymieszaj dokładnie w dużej misce lub garnku. Następnie wyrób ciasto, przykryj pokrywką , aby nie obeschło i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
5. Ciasto podziel na 4 części w misce. Wyciągnij 1 cześć podsyp mąką na stolnicy i rozwałkuj na kształt koła o średnicy ok 20 cm. Nożem lub kółkiem do krojenia pizzy, podziel koło na 4 części , a następnie każdy trójkąt na 2 części (u mnie jedno koło, to 8 średnich rogalików). Przy kwaśnych owocach przyda się cukier do posypania każdego trójkąta od wewnętrznej strony. Jeżeli masz owoce mrożone, to ich wcześniej nie rozmrażaj, na posypany cukrem trójkącik daj kilka kawałków owoców i zawiń rogalika
Rogaliki ułożone na blaszce posmaruj (np.pędzelkiem) mlekiem.
Piecz w temperaturze 180 st. Ok 20 min.
Smacznego :)
Czy wiesz, że...
Drożdże stanowią doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Zawierają prawie cały zestaw witamin z grupy B (które wpływają na lepsze samopoczucie i poprawiają zdolności intelektualne), oraz wiele substancji mineralnych tj. fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen i chrom.
W drożdżach znajdziesz także biotynę. Dzięki niej skóra staje się bardziej jędrna i zdrowa (minimalizuje wypryski i stany zapalne)