Risotto z łososiem i krewetkami, to pomysł na szybki, pożywny i smaczny posiłek. Świetnie sprawdza się również jako lunch do pracy, czy po treningu :-)
Przepis na 3 porcje, 1 porcja, to 457 kcal, ładunek glikemiczny niski
Składniki:
8 dużych krewetek tygrysich
ok 200 g łososia pacyficznego
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
200 g ryżu basmati
sok z 1/3 cytryny
3 łyżeczki tartego sera parmezan
3 łyżeczki oleju ryżowego lub rzepakowego
sól himalajska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 małe papryczki chili, kurkuma, świeża natka z pietruszki i koper
Przygotowanie:
Ugotowany ryż odstaw do odsączenia. Krewetki zalej wrzątkiem na 1 minutę. Następnie obierz i wytnij przewód pokarmowy. łososia obierz ze skóry i pokrój na duże kawałki ok 6 szt. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i smaż na oleju ok 2 minuty. Po tym czasie dodaj łososia i smaż 3 minuty .Następnie wrzuć krewetki i pokrojony w plasterki czosnek (3 ząbki). smaż ok 2-3 minuty i dodaj odsączony ryż. 1 ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Dodaj sól ,pieprz, starty ser, kurkumę (ok 2-3 szczypty), sok z cytryny, zioła i całość delikatnie zamieszaj. Podawaj z surówką z czerwonej kapusty z jabłkiem i granatem :-)
Smacznego :-)
Czy wiesz, że ...
Skorupiaki zawierają witaminy z grupy B - kobalaminę (wit. B12), odpowiedzialną za produkcję czerwonych krwinek, niacynę (wit. B3), która reguluje pracę układu nerwowego i metabolizm. Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen, fluor oraz - w mniejszych ilościach - żelazo, magnez i cynk.