To szybkie danie, które idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy, czy lekka kolacja. Połączenie kremowej w smaku dyni hokkaido z kiełkami, pasty pomidorowej i imbiru, świetnie syci na długi czas i lekko rozgrzewa w jesienno-zimowe dni.
1 porcja, to:
Węglowodany [g] 106
Tłuszcze [g] 25
Białko [g] 13
Kalorie 906
Składniki:
Ryż basmati biały 100 g
Dynia hokkaido 150 g
Kiełki na patelnię/mung,soczewica,cieciorka/ (Pokarm życia) 100 g
Przecier pomidorowy BIO bez cukru 75 g - 3 łyzki
Cebula 1/3 średniej szt.
Olej ryżowy 3 łyżeczki
Stewia 2-3 szczypty
Awokado 1/3 średniej szt.
Imbir (ok 1 cm)
Sół himlajska
Wykonanie:
Ryż ugotuj w wodzie 1:1.
Dynię pokroj drobno w plasterki i podduś pod przykryciem na 1 łyżce wody z kiełkami i cebulą. Dodaj olej i zesmaż. Następnie dodaj pokrojony drobno mały kawałek imbiru (ok. 1 cm), oraz 3 łyżki pasty pomidorowej. Całość dopraw do smaku stewią, solą i kurkumą,a także połacz z ryżem. Podawaj z pokrojonym awokado i świeżą kolendrą.