Ryż z dynią i kiełkami w sosie pomidorowym

Ryż z dynią i kiełkami w sosie pomidorowym

To  szybkie danie, które idealnie sprawdzi się  jako lunch do pracy, czy  lekka kolacja.  Połączenie  kremowej w smaku dyni hokkaido z kiełkami,  pasty pomidorowej  i imbiru, świetnie  syci na długi czas i lekko rozgrzewa w jesienno-zimowe dni.

1 porcja, to:

Węglowodany [g] 106

Tłuszcze [g] 25

Białko [g] 13

Kalorie 906

 

Składniki:

Ryż basmati biały 100 g

Dynia  hokkaido 150 g

Kiełki na patelnię/mung,soczewica,cieciorka/ (Pokarm życia) 100 g

Przecier pomidorowy BIO bez cukru 75 g - 3 łyzki

Cebula 1/3 średniej szt.

Olej ryżowy 3 łyżeczki

Stewia 2-3 szczypty

Awokado  1/3 średniej szt. 

Imbir (ok 1 cm)

Sół himlajska

Wykonanie:

Ryż ugotuj w wodzie 1:1. 

Dynię pokroj drobno w plasterki i podduś pod przykryciem na 1 łyżce wody z kiełkami i cebulą. Dodaj olej i zesmaż. Następnie dodaj pokrojony drobno mały kawałek imbiru (ok. 1 cm), oraz 3 łyżki pasty pomidorowej. Całość dopraw do smaku stewią, solą i kurkumą,a także połacz z ryżem. Podawaj z pokrojonym awokado i  świeżą kolendrą. 

 

 

Skontaktuj się z nami

Imię i nazwisko
Adres email
Numer telefonu
Wiadomość
Jolanta
Jolanta
Specjalista z zakresu żywienia , dietetyki i fitoterapii.
Piotr
Piotr
Trener personalny, specjalista z zakresu rehabilitacjii i fizjoterapii oraz coachingu.