Pudding z chia i mleka ryżowego u nas sprawdza się świetnie jako śniadanie czy deser. Po dodaniu konfitury i/lub świeżych owoców jest przepyszny . Nasiona po zalaniu mlekiem mocno pęcznieją i po kilku godzinach tworzą gęstą masę.
Przepis na 3 porcje . 1 porcja to ok 210 kcal. Ładunek glikemiczny niski.
Składniki:
5 łyżek (ok 50 g) chia ( szałwia hiszpańska)
2 szklanki mleka ryżowego
1 łyżka miodu naturalnego
1 garść czarnego winogrona
2 łyżki konfitury z malin
Przygotowanie:
Nasiona chia wsyp do miski, zalej mlekiem i dodaj miód. Następnie energicznie wymieszaj i wstaw miskę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc – im nasiona dłużej stoją w mleku, tym gęstszy pudding).
Możesz co jakiś czas przemieszać pudding widelcem. Do szklaneczek nałóż trochę puddingu, na wierzch nałóż konfiturę i świeże owoce.
Smacznego!
Czy wiesz, że...
Nasiona chia są bogate w kwasy omega-3, wapń, żelazo. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.
Nasiona chia zmnieszają ryzyko rozwoju raka piersi, wpływają na lepszą pamięć, uspokajają, a nawet mogą pomóc złagodzić objawy depresji.
Zawarte w nasionach chia kwasy omega-3 wpływają pozytywnie także na układ sercowo-naczyniowy. Razem z błonnikiem, którego również w nich nie brakuje, przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz do podwyższenia stężenia „dobrego” cholesterolu HDL. W ten sposób zapobiegają tworzeniu się miażdżycy i zmniejszają ryzyko licznych chorób serca, np. choroby wieńcowej. Ponadto nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w potas, który odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego krwi, oraz inne pierwiastki, które wspomagają pracę serca, czyli magnez, wapń i sód. W 100 g nasion chia znajduje się aż 16,54 g białka, zawierają one aż 91 ze 100 aminokwasów, dzięki czemu górują nad innymi nasionami białkowymi. Ten niemalże idealny profil aminokwasowy sprawia, że nasiona chia są doskonałym źródłem białka dla wegetarian, a także dobrym źródłem energii dla kulturystów i sportowców.