Sałatka ta jest moją nową inspiracją i pomysłem na ulubione awokado. Smaki kwaśnej cytryny,ostrej cebuli, słodkiej mandarynki, cierpkiego granatu i maślanego awokado świetnie się ze sobą łączą. Dla mnie bomba smaków i tęcza kolorów
Przepis na 4 porcje, 1 porcja, to ok. 188 kcal, ładunek glikemiczny niski
Składniki:
1/3 główki sałaty lodowej
1/2 średniego awokado
100 g skruszonego sera feta light
1 łyżka prażonego słonecznika
1/3 średniego owoca granatu
sok z cytryny ok 1/2 łyżeczki
1/4 czerwonej cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
natka pietruszki (1 łyżeczka)
sól o obniżonej zawartości sodu
Przygotowanie:
Sałatę lodowa pokrój w średniej wielkości paski. Awokado obierz i pokrój na małe kawałki. Z owocu granatu wyciągnij powoli jadalne nasiona. Cebule pokrój drobno w kostkę. Z soku z mandarynki, soku z cytryny, oliwy, soli i natki pietruszki zrób sos.
Sałatkę polej sosem, posyp skruszonym serem feta i prażonym słonecznikiem.
Smacznego!
Czy wiesz, że...
W przeciwieństwie do większości znanych owoców bogatych w cukry proste, awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które nie dość, że pomagają spalać tkankę tłuszczową, to jeszcze wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi oraz sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki.
Oprócz tłuszczów awokado jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości). Znajdziemy także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Z substancji mineralnych zawiera wapń, potas i fosfor. Jest również dobrym źródłem błonnika (6,3g na 100g owocu). Dodatkowo awokado, zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.