Sałatka z fasolką szparagową, brokułem i serem mozzarella 312 kcal

Sałatka z fasolką szparagową, brokułem i serem mozzarella 312 kcal

Smaczna i lekka sałatka z warzyw sezonowych, którą robi się błyskawicznie . Jest to świetna propozycja do dań grillowych lub samodzielnie jako śniadanie czy lunch . Dodatkowo, zachowuje smak i konsystencję w przenoszonym lunch boxie.

1 Porcja

Węglowodany 32 g

Tłuszcze 17 g

Białko 13 g

Kalorie 312

Ładunek glikemiczny 21

Składniki:

fasolka szparagowa żółta150 g

brokuł 100 g

pomidor 1/2 średniej sztuki (ok 80 g)

bazylia świeża – pół garści listków

ser mozzarella 1/3 opakowania małych kulek (ok. 50 g)

oliwa z oliwek 1 łyżka

cytryna – kilka kropel

sól, pieprz cayenne – po 1 szczypcie

Wykonanie:

Warzywa umyj. Fasolkę obierz, brokuł  rozdrobnij na mniejsze kawałki. Fasolkę ugotuj w parowarze ok. 7 minut, po tym czasie daj brokuła i paruj jeszcze wszystko ok 3-4 minuty. Warzywa sprawdzaj  podczas gotowania. Powinny być al dente. Następnie warzywa wyciągnij z parowaru i  pozostaw do wystygnięcia. Pokrój pomidora w kostkę i daj do talerza wraz z  serem, listkami bazylii i oliwą z oliwek. Ostygłą fasolkę pokrój w kawałki ok. 3 cm  i wraz z brokułem umieść w talerzu. Całość wymieszaj , skrop cytryną i dopraw solą oraz pieprzem.

 

Czy wiesz, że ....

Fasolka szparagowa wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, w tym m.in.: wspomaga pracę układu nerwowego, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, redukuje ryzyko miażdżycy i chorób serca, poprawia krążenie, ma pozytywny wpływ na stan skóry, wspomaga układ odpornościowy, poprawia krzepliwość krwi, ma działanie moczopędne, przez co wspomaga detoksykację organizmu oraz redukuje ryzyko pojawienia się kamieni w nerkach czy pęcherzu, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i redukuje nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą (jest źródłem fitoestrogenów oraz flawonoidów).

 Fasolka szparagowa jest bardzo dobrym źródłemwitaminy A (beta karotenu) oraz kwasu foliowego, a także, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu pantotenowego)  , witaminy C i witaminy K. Zawiera również pewne ilości minerałów: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, fluoru, miedzi oraz manganu. Warto wiedzieć, że więcej witaminy  A oraz kwasu foliowego ma fasolka zielona, natomiast  żółta jest lepszym źródłem potasu oraz fosforu.

 

Skontaktuj się z nami

Imię i nazwisko
Adres email
Numer telefonu
Wiadomość
Jolanta
Jolanta
Specjalista z zakresu żywienia , dietetyki i fitoterapii.
Piotr
Piotr
Trener personalny, specjalista z zakresu rehabilitacjii i fizjoterapii oraz coachingu.