Smaczna i lekka sałatka z warzyw sezonowych, którą robi się błyskawicznie . Jest to świetna propozycja do dań grillowych lub samodzielnie jako śniadanie czy lunch . Dodatkowo, zachowuje smak i konsystencję w przenoszonym lunch boxie.
1 Porcja
Węglowodany 32 g
Tłuszcze 17 g
Białko 13 g
Kalorie 312
Ładunek glikemiczny 21
Składniki:
fasolka szparagowa żółta150 g
brokuł 100 g
pomidor 1/2 średniej sztuki (ok 80 g)
bazylia świeża – pół garści listków
ser mozzarella 1/3 opakowania małych kulek (ok. 50 g)
oliwa z oliwek 1 łyżka
cytryna – kilka kropel
sól, pieprz cayenne – po 1 szczypcie
Wykonanie:
Warzywa umyj. Fasolkę obierz, brokuł rozdrobnij na mniejsze kawałki. Fasolkę ugotuj w parowarze ok. 7 minut, po tym czasie daj brokuła i paruj jeszcze wszystko ok 3-4 minuty. Warzywa sprawdzaj podczas gotowania. Powinny być al dente. Następnie warzywa wyciągnij z parowaru i pozostaw do wystygnięcia. Pokrój pomidora w kostkę i daj do talerza wraz z serem, listkami bazylii i oliwą z oliwek. Ostygłą fasolkę pokrój w kawałki ok. 3 cm i wraz z brokułem umieść w talerzu. Całość wymieszaj , skrop cytryną i dopraw solą oraz pieprzem.
Czy wiesz, że ....
Fasolka szparagowa wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, w tym m.in.: wspomaga pracę układu nerwowego, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, redukuje ryzyko miażdżycy i chorób serca, poprawia krążenie, ma pozytywny wpływ na stan skóry, wspomaga układ odpornościowy, poprawia krzepliwość krwi, ma działanie moczopędne, przez co wspomaga detoksykację organizmu oraz redukuje ryzyko pojawienia się kamieni w nerkach czy pęcherzu, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i redukuje nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą (jest źródłem fitoestrogenów oraz flawonoidów).
Fasolka szparagowa jest bardzo dobrym źródłemwitaminy A (beta karotenu) oraz kwasu foliowego, a także, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu pantotenowego) , witaminy C i witaminy K. Zawiera również pewne ilości minerałów: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, fluoru, miedzi oraz manganu. Warto wiedzieć, że więcej witaminy A oraz kwasu foliowego ma fasolka zielona, natomiast żółta jest lepszym źródłem potasu oraz fosforu.