Ta lekka sałatka świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, do obiadu czy na deser. Jest szybka w przygotowaniu, więc można ją zapakować przed pracą w lunch boxa i zdrowe drugie śniadanie gotowe w kilka minut.
Przepis na 1 porcję , 1 porcja, to ok. 130 kcal, ładunek glikemiczny niski
Składniki:
2 garści umytego szpinaku baby
1/3 średniej gruszki
1/3 średniego buraka czerwonego (ugotowanego)
1 łyżeczka suszonej żurawiny bez cukru
sok z 1/2 mandarynki
kilka kropel cytryny
3 łyżeczki kiełków lucerny
natka pietruszki
1 łyżka oleju tłocznego na zimno np. rzepakowy
sól himalajska ok 2 szczypty
Przygotowanie:
Gruszkę, buraka obierz i pokrój w drobne kawałki. Dodaj szpinak, kiełki, natkę pietruszki, żurawinę. Zrób sos : olej, sok z mandarynki (połowy), sok z cytryny (kilka kropel), sól do smaku. Wymieszaj i polej sałatkę.
Sałatkę podawaj z wasą razową.
Czy wiesz, że...
Kiełki lucerny, znane także pod nazwą Alfalfa, są bogatym źródłem fitoestrogenów, które łagodzą objawy menopauzy, chronią przed chorobami serca. Ta zielona roślinka jest także źródłem cennych witamin (B, C, D, E, K, PP, oraz U) i soli mineralnych. Wapń i fosfor odpowiadają za zdrowie kości i zębów, dlatego warto systematycznie serwować potrawy z dodatkiem tej zdrowotnej rośliny dzieciom w okresie wzrostu.
Kiełki lucerny zawierają także dużą ilość żelaza i potasu, które polecane są osobom chorym na anemię. Wśród wielu zdrowotnych właściwości kiełki lucerny ceni się również za zdolność obniżania cholesterolu oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Ze względu na wysoką zawartość witamin, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, ta zielona roślinka jest także polecana osobom, które nie tolerują preparatów żelaza oraz wegetarianom. Przynoszą także ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć