Lekka i szybka propozycja mojego sernika pojawiła się z uwielbienia do tego ciasta. Ciasto kruche, czekoladowe , takie jak lubię. Polecam wypróbować.
Przepis na ok. 25 porcji, 1 porcja, to ok.268 kcal
Formy : 26–27 cm lub 25x35 cm
Ciasto
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
1/4 kostki masła
150 ml oleju ryżowego
1 jajko
3 łyżki cukru pudru (zmielony ksylitol z wanilią ok 3 cm
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforantów
1 łyżka czekolady sproszkowanej
Przygotowanie:
Do mąki dodaj cukier z wanilią, proszek do pieczenia, czekoladę w proszku - wymieszaj dokładnie. Następnie daj jajko, miękkie masło, olej. Na ok 30 minut należy wstawić ciasto do lodówki. Następnie wyciągnąć i wyłożyć nim formę. Piec ok 15 -20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika, zmniejsz temperaturę do 180 stopni, odczekaj ok. 10 minut, dodaj masę serową na ciasto i piecz 75 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa
Składniki:
1 kg sera białego chudego
8 jajek wiejskich
400 g cukru ksylitol lub erytrol
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¾ kostki masła 82%
3 cm laski wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforantów
4 daktyle
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
1 łyżkę cukru zmiel w młynku z wanilią. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. (jeżeli pojawia się trudność z utarciem cukru można dolać pół łyżeczki ciepłej wody)
Ser zmiel na gładką masę (może nadać się maszynka lub mocny blender)
Do żółtek dodaj miękkie masło i ucieraj do czasu aż składniki się połączą.
Po trochu dodaj ser ciągle ucierając.
Dodaj budynie, proszek do pieczenia, łyżkę maki ziemniaczanej, 4 sztuki pokrojonych drobno daktyli, 1 łyżeczkę skórki z pomarańczy (skórkę wcześniej wymyj dokładnie i wyparz dwukrotnie , zetrzyj na drobnej tarce)
Z białek ubij pianę. Dodaj ją na końcu do masy delikatnie mieszając.
Na upieczone ciasto, wylej masę serową delikatnie wygładź.