Niedoceniany burak czerwony w towarzystwie banana i jabłka daje ciekawe połączenie smaków. Sól wzbogaca smak ,a pieprz dodaje mu charakteru. Polecam każdemu na odkwaszenie organizmu.
Przepis na 3 porcje , 1 porcja, to 108 kcal, ładunek glikemiczny niski
Składniki:
1 średni banan
1 średnie jabłko
1 średni burak czerwony
1 szklanka soku jabłkowego (najlepszy ten na zimno tloczony bez dodatku cukru)
odrobina soku z cytryny lub limonki do smaku
Szczypta soli himalajskiej
Szczypta pieprzu czarnego świeżo zmielonego
4 kostki lodu
Przygotowanie:
Banana, jabłko i buraka obierz. Połącz z pozostałymi składnikami i zblenduj w blenderze kielichowym. Podawaj mocno schłodzone.
Czy wiesz, że.... burak czerwony ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.