Szpinak z indykiem i serem feta 185 kcal

Szpinak z indykiem i serem feta 185 kcal

Szpinak z indykiem i serem feta, to lekkostrawny, smaczny i szybki do przygotowania sos, który można podać z naleśnikiem, makaronem, ryżem czy kaszą.

Choć jeszcze nie ma sezonu na szpinak, to można go kupić w każdym większym markecie lub skorzystać z mrożonek.

Przepis na 4 porcje, 1 porcja, to 185 kcal , ładunek glikemiczny niski, danie odpowiednie dla grupy krwi 0,A,B,AB

Składniki:

450 g szpinaku

300 g fileta z indyka

100 g sera feta light (10%)

2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego

sok z cytryny (1/2 łyżeczki)

sól o obniżonej zawartości sodu

czarny pieprz

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Filet z indyka kroimy w większą kostkę lub paski i dusimy na patelni bez tłuszczu z niewielką ilością wody (1 -2 łyżki). Po ok 7 minutach duszenia dodajemy szpinak (świeży – jeżeli mamy mrożony, najlepiej jak go wcześniej poddusimy pozwalając, aby wyparował nadmiar wody). Po ok. 6 minutach duszenia szpinaku, otwieramy pokrywę , tak aby nadmiar wody wyparował.  Dodajemy ser feta i wyciśnięty przez praskę czosnek ,po tej czynności  wyłączamy ogień. Dodajemy oliwę , doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Smacznego!

Czy wiesz, że…. liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem.
Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.

Skontaktuj się z nami

Imię i nazwisko
Adres email
Numer telefonu
Wiadomość
Jolanta
Jolanta
Specjalista z zakresu żywienia , dietetyki i fitoterapii.
Piotr
Piotr
Trener personalny, specjalista z zakresu rehabilitacjii i fizjoterapii oraz coachingu.