Pożywny, smaczny i co najważniejsze zdrowy posiłek z pełnowartościowym białkiem.
1 porcja
Węglowodany [g]
65.7
Tłuszcze [g]
25.9
Białko [g]
29.5
Ładunek glikemiczny
34.8
Składniki:
Udziec wołowy gotowany na parze 100 g
Kasza jęczmienna pęczak 70 g
Oej ryżowy 2 łyżki
Marchew 1/2 średniej sztuki
Czosnek 1 ząbek
Pietruszka korzeń 1/2 średniej sztuki
Jarmuż 1 garść
Sól o obniżonej zawartości sodu 2 szczypty
Curry 2 szczypty
Pieprz cayenne 1 szczypta
Wykonanie:
Kaszę pęczak dokładnie opłucz i ugotuj al dente w proporcji 2:1 .Pozwól, aby woda wyparowała całkowicie lub odcedź.
Udziec wołowy zamarynuj dzień wcześniej z olejem ryżowym i ugotuj na parze , ok. 40-60 min.
Marynata: 1/2 łyżeczki oleju ryżowego - zmieszaj z 1 ząbkiem sprasowanego czosnku, 1/4 cebuli - pokrojonej w cienkie plasterki, 1 szczyptą soli, 1 szczyptą pieprzu cayenne, 2 szczyptami suszonych ziół np. majeranek, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn, cząber.
Marchew i pietruszkę obierz , a następnie obieraczką zetrzyj paski warzyw do woka, dodaj umyty jarmuż , 1 łyżeczkę wody , ok 5 minut podduś. Następnie otwórz pokrywę i pozwól, aby woda całkowicie wyparowała. Dodaj ugotowany pęczak, pokrojony czosnek i ugotowaną na parze wołowinę. Dodaj olej , curry, pieprz cayenne, sól.
Czy wiesz, że...
Jarmuż dzięki dużej zawartości wapnia (ma go więcej niż mleko), zapobiega osteoporozie i jest pomocny w jej leczeniu. Ponadto, luteina i zeaksantyna zawarte w jarmużu chronią siatkówkę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz przed promieniowaniem UV. Z kolei witamina A, zapobiega kurzej ślepocie.
Wapń i potas biorą udział w regulacji ciśnienia tętniczego krwi, witamina C wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, a witamina K bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Spożywanie jarmużu zapobiega miażdżycy i wpływa na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu, a także korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy.
Zawarty w jarmużu chlorofil wykazuje działanie alkalizujące, a co za tym idzie odkwasza organizm (istotne dla sportowców i osób trenujących), zwalcza infekcje, działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i regenerująco.
Jarmuż poprawia również przemianę materii, a zawarty w nim sulforafan niszczy bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialne za wrzody żołądka oraz dwunastnicy.
Jarmuż ze względu na niską kaloryczność powinien być spożywany przez osoby dbające o linię i walczące z nadwagą.