Wołowina z jarmużem i kaszą pęczak  ok. 600 kcal

Wołowina z jarmużem i kaszą pęczak ok. 600 kcal

Pożywny, smaczny i co najważniejsze zdrowy posiłek z pełnowartościowym białkiem.

1 porcja 

Węglowodany [g] 
65.7
Tłuszcze [g] 
25.9
Białko [g] 
29.5
Ładunek glikemiczny 
34.8

Składniki:

Udziec wołowy gotowany na parze 100 g

Kasza jęczmienna pęczak 70 g

Oej ryżowy 2 łyżki

Marchew 1/2 średniej sztuki

Czosnek  1 ząbek

Pietruszka korzeń 1/2 średniej sztuki

Jarmuż 1 garść

Sól o obniżonej zawartości sodu 2 szczypty

Curry 2 szczypty

Pieprz cayenne 1 szczypta

Wykonanie:

Kaszę pęczak dokładnie opłucz i ugotuj al dente w proporcji 2:1 .Pozwól, aby woda wyparowała całkowicie lub odcedź.

Udziec wołowy zamarynuj dzień wcześniej z olejem ryżowym i ugotuj na parze , ok. 40-60 min.

Marynata: 1/2 łyżeczki oleju ryżowego  - zmieszaj z 1 ząbkiem sprasowanego czosnku, 1/4 cebuli - pokrojonej w cienkie plasterki, 1 szczyptą soli, 1 szczyptą pieprzu cayenne, 2 szczyptami suszonych ziół np. majeranek, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn, cząber.

Marchew i pietruszkę obierz , a następnie obieraczką zetrzyj paski warzyw do woka, dodaj umyty jarmuż , 1 łyżeczkę wody ,  ok 5 minut podduś. Następnie otwórz pokrywę i pozwól, aby woda całkowicie wyparowała. Dodaj ugotowany pęczak, pokrojony czosnek i ugotowaną na parze wołowinę. Dodaj olej , curry, pieprz cayenne, sól.
 

Czy wiesz, że...

Jarmuż dzięki dużej zawartości wapnia (ma go więcej niż mleko), zapobiega osteoporozie i jest pomocny w jej leczeniu. Ponadto, luteina i zeaksantyna zawarte w jarmużu chronią siatkówkę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz przed promieniowaniem UV. Z kolei witamina A, zapobiega kurzej ślepocie.

Wapń i potas biorą udział w regulacji ciśnienia tętniczego krwi, witamina C wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, a witamina K bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Spożywanie jarmużu zapobiega miażdżycy i wpływa na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu, a także korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy.

Zawarty w jarmużu chlorofil wykazuje działanie alkalizujące, a co za tym idzie odkwasza organizm (istotne dla sportowców i osób trenujących), zwalcza infekcje, działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i regenerująco.

Jarmuż poprawia również przemianę materii, a zawarty w nim sulforafan niszczy bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialne za wrzody żołądka oraz dwunastnicy.

Jarmuż ze względu na niską kaloryczność powinien być spożywany przez osoby dbające o linię i walczące z nadwagą.

Skontaktuj się z nami

Imię i nazwisko
Adres email
Numer telefonu
Wiadomość
Jolanta
Jolanta
Specjalista z zakresu żywienia , dietetyki i fitoterapii.
Piotr
Piotr
Trener personalny, specjalista z zakresu rehabilitacjii i fizjoterapii oraz coachingu.